Министър Стоянов отрече за танковете: Министерството на отбраната не е продавало

...
Министър Стоянов отрече за танковете: Министерството на отбраната не е продавало
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Не сме изнасяли танкове Т-72, комплекси С-300, МиГ-29 или Су-25 за Украйна

Министър Стоянов отхвърли за танковете: 

Министерството на защитата не е продавало самолети Су-25 повече от 10 години, съобщи пред публицисти служебният министър на защитата Димитър Стоянов през днешния ден в Костенец, където откри ново произвеждане в държавното сдружение от групата на " ТЕРЕМ Холдинг " ЕАД – " ТЕРЕМ Цар Самуил ".

Министърът изрично опроверга информацията, появила се в медийното пространство, че Министерството на защитата (МО) е предоставяло техника и въоръжение на Украйна, отвън утвърдената с решенията на Народното събрание от предходната година. Първоизточникът на информацията e френският седмичник " Courrier international ".

" 20 броя самолети Су-25 са продадени в интервала 2005 – 2012 година на четири компании. През същия интервал част от тези бойни самолети са изнесени. От самолетите, закупени тогава от български компании, шест броя са в България, благосъстоятелност са на българска компания, и не са продадени ", сподели Димитър Стоянов. 

На въпрос за цитираните в изявления продадени танкове Т-72, министърът отговори, че през последната година МО не е продавало танкове Т-72 на който и да било.

" Те са благосъстоятелност на Българската войска и стоят в нашите формирования. В решението на Народното събрание ясно е казано какво може да бъде изнасяно в помощ на Украйна - въоръжение и техника. Не са изнасяни нито Т-72, нито комплекси С-300, нито МиГ-29, нито Су-25 ", твърди министър Стоянов.

Средствата за предоставяната техника и филантропична помощ за Украйна подлежат на възобновяване от европейския фонд и страната ни към този момент е кандидатствала за това. Към момента тяхната сума не може да бъде посочена. " Хуманитарната помощ единствено от МО е към 7 милиона лв. - приказвам за предоставените каски, бронежилетки, медицински китове и облеклата ", сподели министър Димитър Стоянов.

Продължават интензивните диалози с полската страна за двата мотора за самолети МиГ-29, които страната ни чака от Полша. " Моята концепция е до края на януари моторите да бъдат в България ", сподели още министърът на защитата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР